Spela Man

Foto Per Kristiansen

Spela man

En teaterclownföreställning om att växa upp. Årskurs 4-7.


Tre clowner ska redovisa sitt grupparbete om manlighet. Med humor, clownnäsa, halvmasker och en stor portion igenkänning går de från högoktanigt trams till djupaste tragedi. Varför letar sig unga killar till gamla normer? Varför väljer de gängens machokultur istället för jämställdhetens ljusa framtid? Vilka är förebilderna, är det Ironman eller kanske pappa och vem har egentligen svaren?


Nu kan vi på Dotterbolaget stolt berätta att vi i samarbete med Postkodstiftelsen kan erbjuda elever och lärare i mellanstadiet att få paketet Spela man, ett pedagogiskt koncept med föreställningen, workshops och material bestående av för- och efterarbete. Ett unikt tillfälle helt enkelt att få Spela man.


Workshopen är för killarna och leds av en pedagog. Vi tillhandahåller material till lärare som kan arbeta separat med tjejerna. Workshopen är en timme lång och reflekterar över föreställningens ämnen som könsnormer, ideal och jämställdhet.


"Vi vill prata om jämställdhet med unga killar utan att skuldbelägga. Skuldbeläggning kan resultera i ett ännu starkare motstånd och en ännu hårdare och smalare mansroll. Killarna kan vända sig till sexistiska miljöer och förebilder. Vi behöver möta dem på deras planhalva och visa att vi vet att det inte är lätt att förändra normer och beteenden. Med vårt projekt vill vi vara ett alternativ och en plats för samtal med unga killar", säger Claes Åström, regissör och upphovsman till föreställning och projekt.


 

Regi och manus: Claes Åström

Kostym Karin Sundvall

Masker: Johanna Ruben

Scenografi: Karin Sundvall, Claes Åström

Foto: Per Kristiansen

Målgrupp: Åk 4-6 (och alla pappor)

Speltid: Ca 55 minuter


Mörkläggning Om möjligt

El: Vanligt uttag 

Byggtid: 2,5 tim, riv 1,5 tim

Spelas: From 5 oktober 2022

Scenyta: 6 x 6 m, takhöjd minst 2,60.m

Max antal barn:70

Spelperiod: April 2024-Maj 2025

Tillgänglighet - Inget stark blinkande ljus förekommer i våra föreställningar, inte heller starka dofter.


För bokning: jessica@dotterbolaget.se

Projektet produceras med stöd av Region Stockholm, Postkodsstiftelsen och Statens kulturråd.